LONDEN - De Britse majoor Charles Ingram heeft slechts kort kunnen genieten van zijn status als gefortuneerd man. Ingram en twee medestanders zijn gearresteerd, omdat zij met behulp van een hoestcode de hoofdprijs in de kwis 'Who wants to be a millionaire' in de wacht zouden hebben gesleept. Dat heeft de Britse televisiezender BBC donderdag gemeld.

Ingram won in september de hoofdprijs in de Britse miljonairskwis en streek daarmee 1 miljoen pond (ongeveer 3,5 miljoen gulden) op. De majoor uit de zuidelijke graafschap Wiltshire, zijn vrouw Diana en de universiteitsdocent Tecwen Whittock uit Cardiff werden donderdag echter gearresteerd op verdenking van vals spel.

Whittock zou Ingram in de beslissende ronde hebben geholpen met een aantal antwoorden door op het juiste momenten te hoesten. De vrouw van Ingram zou op de hoogte zijn geweest van het bedrog. De producent van de miljonairskwis heeft daarom geweigerd de miljoen pond uit te betalen aan Ingram.

Whittock gaf tegenover de BBC toe dat hij enkele keren hoestte toen Ingram een aantal moeilijke vragen moest beantwoorden. Hij zei dat hij dat niet met opzet deed en dat er op dat moment nog andere mensen hoestten en kuchten.

Whittock was zelf deelnemer aan een eerdere editie van de miljonairskwis en struikelde toen over een vraag voor 8000 pond. Hij zei dat hij Ingram noch diens vrouw ooit heeft ontmoet. Ook Diane Ingram deed ooit een gooi naar de hoofdprijs in de miljonairskwis. Zij ging toen met het bedrag van 32.000 pond naar huis. Daarna schreef zij een boek met tips voor deelnemers aan de kwis.

Ook majoor Ingram ontkende dat hij zich heeft schuldig gemaakt aan vals spel. Hij heeft een advocaat ingeschakeld om de makers van het programma aan te klagen.