JAKARTA - De Indonesische geestelijke Abu Bakar Bashir is woensdag vrijgelaten nadat hij een gevangenisstraf van bijna 26 maanden heeft uitgezeten. Hij zat vast voor zijn rol bij de bomaanslagen op het vakantie-eiland Bali in 2002. Abu Bakar Bashir is de vermeende leider van het regionale terreurnetwerk Jemaah islamiyah dat banden zou hebben met Al-Qaida van Osama bin Laden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De 68-jarige geestelijke werd buiten de gevangenis van de hoofdstad Jakarta begroet door enkele honderden aanhangers die 'Allahu Akbar' (God is de grootste) riepen. Abu Bakar Bashir zei tegen de verzamelde media blij te zijn zijn vrijheid weer terug te hebben en dankte zijn advocaten. Hij verklaarde verder "de strijd voor het ophouden van de islamitische wetgeving voort te zullen zetten".

Na zijn korte verklaring verdween hij in een gereedstaande auto die hem naar zijn woonplaats Solo brengt. Hier zal hij een medische keuring ondergaan waarna hij terug zal keren naar de kostschool die hij heeft opgericht. Hier wil hij weer les gaan geven.

Jemaah Islamiyah

Abu Bakar Bashir ontkent het bestaan van Jemaah Islamiyah. Hij zegt het slachtoffer te zijn geworden van een door de Verenigde Staten geïnspireerde samenzwering om de islam te ondermijnen. Bashir noemde Al-Qaida-leider Osama bin Laden ooit een ware islamitische strijder. Hij werd enkele dagen na de aanslagen op Bali aangehouden.

Bashir zat daarna achttien maanden vast voor een overtreding van de immigratiewet nadat eerder aanklachten wegens verraad niet ontvankelijk waren verklaard. Hij werd in april 2004 bij het verlaten van de gevangenis opnieuw opgepakt. Een rechter veroordeelde hem vorig jaar opnieuw omdat hij deel zou hebben uitgemaakt van het "sinister complot" dat leidde tot het bloedbad op Bali.

De Australische minister Alexander Downer van Buitenlandse Zaken zei teleurgesteld te zijn over de vrijlating van Bashir. Hij is bezorgd dat de Indonesische geestelijke mensen zal aanzetten tot geweld. Bij de aanslagen op Bali verloren 88 Australische toeristen het leven.