LOM/OSLO - De Noorse autoriteiten zijn een zoektocht begonnen naar een Nederlandse vrouw die sinds 4 juni in het natuurgebied Jotunheimen ten noordoosten van de stad Bergen wordt vermist. Familie en vrienden van de 26-jarige toeriste arriveerden dinsdag in het plaatsje Lom om te helpen, meldde de Noorse krant Gudbrandsdölen Dagningen woensdag.

Dinsdagmiddag zochten politiemensen in samenwerking met personeel van de luchtambulance tevergeefs hutten in het berggebied af in een poging een spoor te vinden van de vrouw. Ook had de onderzoeksleider Steinar Angard een uitgebreid gesprek met de moeder en de broer en met Noorse en Nederlandse vrienden van de vrouw die ook op zoek zijn gegaan.

De autoriteiten zetten woensdag hun actie voort. De speurtocht naar mogelijke elektronische sporen als gevolg van het gebruik van bankpasjes, creditcards of mobiele telefoons heeft niets nieuws opgeleverd, aldus onderzoeksleider Steinar Angard tegen de krant.

De Nederlandse ambassade in Oslo en het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zijn op de hoogte van de vermissing van de vrouw. Een woordvoerster van het ministerie kon om privacyredenen geen verdere informatie geven over de toeriste.

Venray

De zaak kwam aan het rollen nadat er in Venray aangifte van vermissing van de vrouw was gedaan. Volgens een woordvoerder van de politie Limburg-Noord is de vrouw daar geboren, maar woont ze in Rotterdam. De Nederlandse politie heeft de aangifte doorgegeven aan de Noorse autoriteiten, aldus de politiewoordvoerder.

De broer van de vrouw verklaarde op regionale omroep L1 dat hij zich niet serieus genomen voelt door de Nederlandse politie. Informatie die hij had doorgegeven, bleek tijdens zijn zoektocht nog niet in het bezit van de Noorse politie.

De Limburgse politie begrijpt de kritiek van de familie niet en zegt alles te hebben gedaan wat binnen hun macht ligt, aldus de woordvoerder. "Samen met de familie hebben we onder andere DNA-materiaal veiliggesteld en naar Noorwegen gestuurd", laat de zegsman weten.