ROTTERDAM - Tweede Kamerlid Angelien Eijsink van de PvdA wil alle ouders met schoolgaande kinderen verplichten ouderavonden bij te wonen. Dat laat ze woensdag weten in het AD. Het Kamerlid, dat tussen 1979 en 1991 met een onderbreking van twee jaar in het Nederlandse onderwijs actief was, ergert zich aan het groeiende aantal ouders dat nooit een ouderavond bezoekt.

"Sommige ouders denken dat alles prima gaat, terwijl het op school inmiddels spaak loopt. Op de ouderavond kunnen leerkrachten ouders bijpraten, maar ook eens informeren hoe het thuis met het kind gaat", zegt Eijsink. Dan kan blijken dat het gezin bij de opvoeding hulp kan gebruiken.

Speciaal onderwijs

Het Kamerlid richt zich speciaal op de bijeenkomsten voor ouders met kinderen in het speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs.

Daar zitten vaak leerlingen die extra aandacht nodig hebben. Ze heeft allerlei verklaringen voor de afnemende belangstelling voor de ouderavonden. "Sommige ouders hebben het zo druk dat de ouderavond blijkbaar niet in hun agenda past. Maar anderen vinden het niet belangrijk genoeg of weten niet eens dat het belangrijk is."

Eijsink maakte niet duidelijk welke sancties ouders te wachten staan, als ze een ouderavond negeren.