JERUZALEM - Israël heeft elke verantwoordelijkheid van de hand gewezen voor een bloedbad op een strand van de Palestijnse Gaza-strook. Het Israëlische leger had niets te maken met de explosie afgelopen vrijdag.

Dat maakte een woordvoerder van het leger dinsdagavond op een persconferentie bekend. Hij baseerde zich op een intern onderzoek. Bij het incident kwamen zeven Palestijnse burgers om het leven. Voor de radicaalislamitische beweging Hamas was het bloedbad aanleiding om een eenzijdig staakt-het-vuren te beëindigen.

De Israëlische strijdkrachten wilden niet zeggen wat in hun ogen dan wel de explosie veroorzaakte. Eerder stelden de Palestijnen dat het Israëlische leger granaten had afgevuurd op het strand. Een Israëlische krant suggereerde dat de explosie waarschijnlijk is veroorzaakt door een landmijn die Hamas daar had geplaatst om Israëlische operaties vanuit zee te verhinderen.

In een eerste reactie noemde een woordvoerder van de Palestijnse Hamas-regering de Israëlische ontkenning een nieuwe misdaad.