RIJSWIJK - Het zomerweer van de afgelopen dagen speelt mens en dier parten. Vee zonder drinkwater, vleermuizen in slaapkamers, snel vlambare pluisjes en bruggen die niet open of dichtgaan.

De Dierenbescherming heeft veel meldingen gekregen over dierenleed. Achtergelaten honden in een afgesloten auto of weidend vee zonder drinkwater. De organisatie onderzoekt zeven concrete gevallen.

De inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst (LID) onderzoeken onder meer de huisvesting van dieren zoals konijnen in hokken in de brandende zon. Ook gevallen van vee met weinig of geen drinkwater staan op de inspectielijst.

Vleermuizen

Vleermuizen zullen door het warme weer uit hun schuilplaatsen komen en willen dan nog wel eens hun onderkomen zoeken in woon- of slaapkamers. De mensen die de dieren vangen, denken hun handen vol te hebben om de beschermde dieren te pakken te krijgen.

Mensen

Ook mensen hebben last van het warme zomerweer. Automobilisten over de stadsbrug over de IJssel in Kampen konden dinsdag niet over de brug, omdat deze niet meer omlaag wilde. Ze moesten een andere route nemen. In heel Nederland worden bruggen natgehouden om te voorkomen dat de hitte de bruggen uitzet, zodat ze niet meer open of dicht kunnen.

Populierenpluisjes plagen de inwoners van Almere. De stad ligt ermee bezaaid en door de zon vatten ze snel vlam. De gemeente probeert met gierwagens en bladzuigers de vlokjes nat te houden of te verwijderen.

Startproblemen

Volgens de hulpdienst Route Mobiel kampen veel automobilisten met startproblemen, doordat airco's de stroom hebben opgeslurpt. De Wegenwacht van de ANWB krijgt veel pechmeldingen vanaf typisch 'zomerse' locaties, zoals het strand en campings. De organisatie meldt ook meer hulpvragen binnen te krijgen van bezitters van "klassieke auto's".

Het treinverkeer tussen Utrecht en Den Haag en tussen Utrecht en Rotterdam is korte tijd gehinderd door een storing als gevolg van het warme weer. Intercity's reden niet op de trajecten.