AMERSFOORT - De voorgenomen bezuinigingen bij Defensie zijn volgens vakbond AFMP een financiële kaalslag zonder enige visie. De bond verzet zich tegen gedwongen ontslag.

Het ministerie van Defensie wil ongeveer 2000 van de 6000 staffuncties schrappen. De bezuiniging zal worden gevolgd door verdere ontslagrondes, waardoor in totaal 3000 tot 4000 functies verdwijnen. Het kabinet beslist volgens kringen in Den Haag vrijdag over een deel van de bezuinigingen.

Lucht- en landmacht

De reorganisatie treft vooral de luchtmacht en de landmacht. De luchtmacht moet achttien F16's inleveren, naast de helikopters waarover al eerder een besluit is genomen. De landmacht verliest de zogeheten mobilisabele eenheden, die worden ingezet in tijden van oorlog. De marine moet het met twee fregatten en twee mijnenbestrijdingsvaartuigen minder doen. Toekomstige materieelorders worden uitgesteld of zelfs afgezegd.

De AFMP noemt vervroegd vertrek van bepaalde groepen militairen onlogisch na pogingen om militairen juist langer te laten doorwerken. Een selectieve vacaturestop is echter "niet op voorhand onbespreekbaar".

Volgens AFMP-voorzitter Ton Heerts schrijft het kabinet Defensie af. "Onderwijs, zorg en binnenlandse veiligheid hebben prioriteit. Het Defensiepersoneel moet daar voor bloeden."