ARNHEM - Het gerechtshof in Arnhem heeft Rudolf K. dinsdag veroordeeld tot een levenslange celstraf. K. stak in de zomer van 2003 een zwerver dood in een park in Enschede. De voormalig tbs-patiënt is bekend geworden als de dierenbeul van Twente, omdat hij daar tussen 2000 en 2004 circa twintig dieren verminkte en doodde.

De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie. Ook de rechtbank veroordeelde de 50-jarige K. tot levenslang. Naast de moord en de dierenmishandelingen, heeft de man in 2002 drie willekeurige mensen neergestoken.

Gevaar

Het gerechtshof achtte dezelfde feiten bewezen als de rechtbank destijds en beschouwt een levenslange gevangenisstraf als de enige manier om mens en dier tegen de seksueel gestoorde K. te beschermen. K. vormt anders een levensgroot gevaar voor de samenleving.

De seksueel getinte moord, pogingen tot moord en dierenverminkingen die K. de naam 'Beul van Twente' bezorgden, pleegde hij tijdens een proefverlof in de laatste jaren van zijn langdurige behandeling de tbs-kliniek. K. sneed zowel bij de zwerver als bij enkele van de dieren geslachtsdelen en vlees af om mee te experimenteren dan wel op te eten.

Doodsstrijd

"K. sloeg bij de moord op de zwerver toe nadat hij twee keer een ronde door het park had gelopen om te zien of er geen getuigen waren", aldus het hof. "Het slachtoffer heeft zich nog geprobeerd te verweren, en heeft zeker nog een afschuwelijke doodsstrijd van een kwartier geleverd.

Ook de drie willekeurige personen stak hij bewust op levensbedreigende plekken met de bedoeling ze door bloedverlies te verzwakken zodat hij zijn gang met hen zou kunnen gaan."

Slechter

Opnieuw tbs met dwangverpleging, zoals advocaat H. van Denderen bepleitte, heeft volgens het hof dan ook op dit moment geen zin. "Hij gaf zelf aan dat hij gedurende zijn eerdere 16,5 jaar dwangverpleging alleen maar slechter is geworden", aldus het hof.

K. werd in 1986 tot tbs veroordeeld vanwege een poging tot verkrachting.