DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Den Haag twintig jaar cel geëist tegen een 31-jarige Gouwenaar wegens verkrachting en doodslag op Mariëlla de Geus. Het OM acht wettig en overtuigend bewezen dat hij de 20-jarige studente op 4 november 2001 heeft gedood.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Officier van justitie Liesbeth Schuijer stelde dat de verklaringen van P. van S. over wat er die avond gebeurd is, zeer ongeloofwaardig waren. Van S. verklaarde dat hij en Mariella vrijwillig seks hadden gehad op een braakliggend stuk grond bij de parkeerplaats Potterspoort in Gouda. Een onbekende man die plotseling opdook is volgens Van S. schuldig aan de dood van de vrouw.

Poep

Justitie gelooft beide zaken niet. De Geus was zeer zorgvuldig in haar seksuele contacten en nogal terughoudend bij het aangaan daarvan, stelde aanklaagster Schuijer. Bovendien was het stuk grond een hondenuitlaatplek vol poep, de vegetatie was nat en het was die novembernacht acht graden. "Het is onaannemelijk dat een vrouw daar met iemand zou willen vrijen", aldus de aanklaagster.

Ook bewijzen als de houding waarin het lichaam van Mariella is aangetroffen, de bloedsporen en DNA-sporen die zijn gevonden, wijzen erop dat een en ander met geweld en niet op vrijwillige basis is gebeurd, stelt het OM. Het Nederlands Forensisch Instituut concludeerde na onderzoek dat De Geus waarschijnlijk op haar buik heeft gelegen tijdens de seksuele gemeenschap en dat zij toen al bloedde.

Herhaling

Tegen Van S. is geen tbs geëist, omdat de observatiekliniek Pieter Baan Centrum geen volledig rapport over hem heeft kunnen maken. Van S. wilde daaraan niet meewerken. Er is daarom volgens justitie ook niets te zeggen over de toerekeningsvatbaarheid van de verdachte en over het gevaar voor herhaling. "Maar gezien de aard van dit delict vrees ik het ergste voor de toekomst", zei de aanklaagster.

Uit verklaringen van diverse getuigen, onder wie enkele ex-vriendinnen van Van S., zou blijken dat hij macht en controle wil hebben, agressief en manipulatief is en liegt.

De advocaat van Van S., Peter Plasman, houdt woensdagochtend zijn pleidooi voor de rechtbank in Den Haag.