UTRECHT- Fractieleider Lousewies van der Laan heeft maandag opnieuw minister Alexander Pechtold, haar belangrijkste concurrent in de strijd om het leiderschap van D66, fel aangevallen.

Tijdens een vinnig debat tussen de twee kandidaat-lijsttrekkers in Utrecht verweet Van der Laan haar tegenstrever een groot gebrek aan doortastendheid. Vorige week deed ze dat ook al. Toen beperkte zij zich tot de opstelling van Pechtold rond de militaire missie naar Afghanistan.

Schulp

Maandag somde ze meerdere gebeurtenissen op die moesten aantonen dat Pechtold wel eerst stoer roept maar uiteindelijk weer in zijn schulp kruipt. Van der Laan haalde behalve Afghanistan ook de discussie over terrorisme en de opmerkingen van Pechtold over het "vuile en vunzige" van het Binnenhof aan.

Steeds moet de bewindsman zijn opmerkingen weer inslikken, aldus Van der Laan. "Jij bent van het belletje trekken en dan weglopen, maar niet van het doorbijten."

Vrijheid van onderwijs

De kritiek van Van der Laan kwam nadat de vrijheid van onderwijs ter sprake kwam, een van de weinige meningsverschillen tussen de twee kandidaat-lijsttrekkers. Pechtold ziet het bijzonder onderwijs, bijvoorbeeld islamitische scholen, als een manier om de integratie in de Nederlandse samenleving makkelijker te maken. Hij wil dan ook niets aan artikel 23 in de grondwet veranderen.

Van der Laan maakt zich juist zorgen over het ontstaan van een islamitische zuil en verwijt Pechtold dat in stand te willen houden. Van der Laan wil met een beperking van artikel 23 het stichten van scholen op religieuze gronden ontmoedigen.

Pechtold hield Van der Laan voor dat juist sociaalliberalen van oudsher rekening houden met de opvattingen van een ander.

Shockeren

"Oneliners zijn mooi, shockeren is mooi, maar simplificaties horen niet bij D66", zei Pechtold. Het betekende de inleiding tot de uithaal van Van der Laan dat juist Pechtold zich eerder van stoere uitspraken bediende.

De strijd om het lijsttrekkerschap bij D66 duurt nog tot 24 juni. Dan bepalen de leden op een partijcongres in Den Haag wie lijsttrekker wordt. Behalve Van der Laan en Pechtold zijn er nog zes kandidaten.