RAMALLAH - Aanhangers van de Fatah-beweging die loyaal zijn aan de Palestijnse president Mahmoud Abbas hebben maandag in Ramallah het parlementsgebouw in brand gestoken. Ook kantoren van de regering in de stad op de Westelijke Jordaanoever moesten het ontgelden, meldden ooggetuigen.

De actie lijkt het werk van leden van de Al Aqsa Martelaren Brigades, de gewapende tak van Fatah. Ze stichtten brand op de eerste verdieping van het parlementsgebouw. De brand sloeg over naar de etages erboven.

In het kantoor van onder anderen premier Ismail Haniyah werden zware vernielingen aangericht. Het pand stond leeg omdat de Hamas-voorman vanwege een Israëlisch reisverbod niet van de Gazastrook naar de Westelijke Jordaanoever mag reizen.

Vergelding

Het geweld in Ramallah is een vergelding voor een aanval van aanhangers van de regerende, radicaalislamitische Hamas-partij op een gebouw van de veiligheidsdienst in Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Bij dat incident kwam een voorbijganger om het leven.

Gemoederen

President Abbas probeerde de gemoederen tot bedaren te brengen door overal agenten de straat op te sturen. Maar in Ramallah namen leden van de veiligheidsdiensten in plaats daarvan ook deel aan de vergeldingsactie.

In de stad ontvoerden onbekenden ook een parlementariër van Hamas. Eerder op de dag was in Gaza-stad ook al een volksvertegenwoordiger van Hamas gekidnapt. Beiden werden na enkele uren vrijgelaten

Referendum

In Rafah werd verder een lid van Hamas doodgeschoten na een begrafenis van een zondagavond omgekomen strijdmakker van hem. Bij een ander schietincident in Rafah raakte een Palestijnse veiligheidsofficier zwaargewond.

Het gaat om een van de gewelddadigste botsingen tot nu toe tussen Fatah en Hamas. De twee Palestijnse bewegingen liggen met elkaar overhoop, onder meer over een referendum dat Abbas wil houden over impliciete erkenning van de staat Israël.

Illegaal

Crisisoverleg tussen president Abbas en een delegatie van Hamas over de kwestie is maandag weer op niets uitgelopen, zo is van Hamas-zijde vernomen. Abbas eist dat de Hamas-regering instemt met het plan. Zo niet, dan zal hij het referendum laten doorgaan.

Volgens Hamas is een referendum illegaal en zou het op dit moment bovendien geldverspilling zijn. Overleg tussen Abbas en premier Haniyah zaterdag en zondag had ook al niets opgeleverd.