DEN HAAG/DEN BOSCH - Rijkswaterstaat was maandag "niet ontevreden" over de eerste avondspits waarin op de A2 van Utrecht naar Den Bosch een lagere maximumsnelheid gold. Het verkeer stroomde weliswaar langzaam maar vloeiend voorbij de knelpunten Beesd en Hedel, verklaarde een woordvoerster.

"Het beeld op de weg was rustig. Het verkeer paste de snelheid aardig aan en er waren niet meer files", aldus de zegsvrouw maandagavond. Ze benadrukte dat het gaat om een eerste indruk en dat het te vroeg is om te zeggen dat de beperking van de maximumsnelheid werkt.

Noemer

Onder de noemer 'Lagere snelheid, eerder ritsen: minder vertraging' is de proef van Rijkswaterstaat en het Korps landelijke politiediensten (KLPD) maandag begonnen. Van toerit Everdingen tot Beesd is de snelheid verlaagd tot 70 kilometer per uur.

Een stuk verderop, van Zaltbommel tot net voorbij knooppunt Hintham bij Den Bosch, ging de maximumsnelheid terug naar 90 kilometer per uur. Borden wijzen automobilisten op de maatregelen.

De files en vertraging zijn niet verdwenen en er is weinig veranderd, constateerde de ANWB maandag. Tussen Nieuwegein en Culemborg reed het verkeer op het drukste moment over acht kilometer langzaam. Voor Hedel was er over zes kilometer vertraging.

Het experiment duurt tot 23 juni. De definitieve resultaten worden eind augustus verwacht.