PARAMARIBO - Bij de Nederlandse justitie ligt een rechtshulpverzoek dat het de Surinaamse rechter-commissaris A. Ramnewash mogelijk moet maken in Nederland getuigen te horen in het gerechtelijk vooronderzoek tegen ex-minister S. Gilds.

De oud-bewindsman wordt verdacht van betrokkenheid bij het witwassen van zwart geld en andere criminele activiteiten van zijn neef Andy G., die in Nederland een celstraf uitzit.

Speciale commissie

Ramnewash wil op korte termijn met een speciale commissie naar Nederland komen, aldus justitiële bronnen in Paramaribo. Eerder maakte het Openbaar Ministerie in Suriname bekend Gilds uiterlijk in juli voor de rechter te willen dagvaarden.

Het onderzoek tegen Gilds begon in januari, nadat zijn neef in Nederland tot tweeënhalf jaar cel was veroordeeld. Andy G. heeft onder meer voor miljoenen euro's panden in Nederland en Suriname gekocht met uit misdrijven verkregen geld.

Hij noemde Gilds, die in de periode waarin de strafbare feiten werden gepleegd minister van Justitie en Politie was, zijn zaakwaarnemer in Suriname.

Hand- en spandiensten

Bij de transacties in Suriname zouden Gilds en twee andere verdachten hand- en spandiensten hebben verleend. Gilds is niet gearresteerd, maar tegen de twee anderen loopt al een strafproces.

Carlos A. is vanaf februari in voorarrest. De ander, Elfried M., die eind april werd aangehouden, is voorlopig in vrijheid gesteld.

Gilds heeft publiekelijk steeds toegegeven zijn neef te hebben geholpen. Hij zou zich later echter hebben teruggetrokken toen hij merkte dat er grote bedragen in het spel waren die zijn neef niet kon verantwoorden.