RIJSWIJK - Regels en formulieren. Dat mensen er horendol van kunnen worden, hebben de ministers en staatssecretarissen maandag zelf kunnen ervaren. Het kabinet ging in kleine groepjes het land in en kreeg te horen waar het aan schort in onze bureaucratie.


Foto: ANP | Minister-president Balkenende bracht maandag een bezoek aan NS-opleidingcentrum Train Station in Amersfoort.

In Alkmaar grepen mensen in de zorg de gelegenheid aan om minister Gerrit Zalm (Financiën), diens staatssecretaris Joop Wijn en staatssecretaris Clémence Ross (Volksgezondheid) langs drie loketjes te sturen.

Die stonden symbool voor evenzoveel organisaties waarmee gewone burgers te maken hebben bij het stellen van een indicatie om opgenomen te worden in een tehuis. Als toegift mochten de bewindslieden de bijbehorende papierwinkel invullen. "Erg leerzaam," vond Zalm. "Mensen willen niet al dat papier," verzuchtte Ross.

Jasje

Staatssecretaris Mark Rutte (Onderwijs) werd door ouders van gehandicapte kinderen aan zijn jasje getrokken tijdens een bezoek aan de buitenschoolse opvang Bink in Nijmegen. Doordat ouders met verschillende loketten te maken hebben is het volgens hem lastig om de speciale zorg voor deze kinderen af te stemmen tussen de basisschool en kinderopvang.

Dat high tech veel ergernis kan wegnemen rond mest konden minister Cees Veerman (Landbouw) en staatssecretaris Pieter van Geel (milieu) zien in Bunschoten. Het stankprobleem wordt niet opgelost door een vrachtwagen te voorzien van een uitgekiend meetsysteem en computer. Wel kan de Algemene Inspectiedienst (AID) hierdoor volgen hoeveel mest vervoerd wordt en waar die blijft.

Werkelijkheid

Alle leden van het kabinet werden maandag geconfronteerd met de werkelijkheid van het dagelijks leven van veel mensen in ons land. Ze waren verdeeld in vier themagroepen. Zo ging de groep "veiligheid" naar het zuiden, "werk" naar het oosten, "respect voor elkaar" naar het westen en "minder regels" naar het noorden.

Het zijn thema's die het kabinet van Jan Peter Balkenende bij de start tot speerpunten in het beleid had uitgeroepen. De bewindslieden gingen al individueel het land in, maar keken dit keer in groepjes, over elkaars schouders. Het hele kabinet zal de ervaringen maandagavond bespreken.

Verbaasd

Minister Aart Jan de Geus (Sociale Zaken) deed enthousiast mee aan het kijkje in andermans keuken. Zo verbaasde hij zich tijdens een bezoek aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) over de "vrijblijvende cultuur".

Een leraar had hem verteld dat je studenten geen les moet aanbieden op maandag voor elf uur 's ochtends of op vrijdagmiddag. "Mensen in de sector vinden dit misschien normaal, maar ik pleit voor een vijfdaagse werkweek op hogescholen."

Balkenende

Premier Balkenende begon de dag in Leiden en kreeg daar van de bewoonsters van een opvanghuis te horen, dat het niet bepaald eenvoudig is om als slachtoffer van huiselijk geweld te moeten uitwijken naar een andere gemeente.

Samen met Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) en Medy van der Laan (Media) nam hij in Amersfoort deel aan een cursus voor treinpersoneel, dat moet leren omgaan met agressie in het publiek.

FunX

Een luisteraar van de radiozender FunX werd maandagmiddag danig verrast. Hij belde met de studio om een favoriete plaat door te geven en kreeg ineens de minister-president aan de telefoon. "Volgens mij stoor ik een beetje, waarom bel je eigenlijk?" vroeg hij de luisteraar.

De premier had een interview bij dj Sandra, dat dinsdagochtend te horen zal zijn. Het gesprek ging over zijn ochtendrituelen, studententijd en gezinsleven. Balkenende vertelde dat hij niet veel slaap nodig heeft, waarop Sandra opmerkte dat ze geen wallen zag onder zijn ogen. "Mijn visagist vindt dat wel eens anders", zei de premier.