KABUL - Afghaanse en buitenlandse militairen hebben zondag waarschijnlijk 37 talibanstrijders gedood. Vijftien doden vielen in de provincie Uruzgan, waar Nederlandse militairen actief zijn. De overige doden vielen volgens een Afghaanse hoge militair in de naburige provincies Kandahar en Helmand.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie waren er bij de gevechten zondag geen Nederlandse militairen betrokken. Afgelopen zaterdag meldde de commandant van de Nederlanders die al in Uruzgan zitten, dat commando's de afgelopen periode mogelijk enige tientallen talibanstrijders hebben gedood.

Bij de gevechten van zondag vielen de doden in Uruzgan tijdens een aanval op een talibanpositie. Onder de doden zou een zwager zijn geweest van Mullah Omar, de voortvluchtige leider van de taliban. De zwager was financiële man van de taliban in het gebied, aldus generaal Rahmatullah Raufi, de militaire commandant voor zuidelijk Afghanistan.

Volgens Raufi kwamen zondag ook twaalf talibanstrijders om bij een Amerikaans luchtbombardement in de provincie Kandahar. Ook zouden dezelfde dag tien talibanstrijders door het Afghaanse leger zijn gedood in de provincie Helmand. Hun lijken zijn echter niet gevonden. Waarschijnlijk hebben strijdmakkers van de gesneuvelden hun lichamen na het vuurgevecht weggesleept, aldus Raufi.