BAGDAD - De gezochte terrorist Abu Musab Al Zarqawi is vorige week om het leven gekomen als direct gevolg van een bombardement op het Iraakse huis waar hij verbleef. Berichten als zou de zwaargewonde leider van Al Qaida in Irak later zijn beschoten of doodgetrapt door Amerikaanse troepen zijn onjuist. Zarqawi bleef na het bombardement nog ongeveer een uur in leven.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Dat berichtten de Amerikaanse strijdkrachten maandag bij de presentatie van de uitkomsten van het onderzoek op de stoffelijke resten van de Jordaniër. Zarqawi kwam afgelopen woensdagavond ten noorden van Bagdad om het leven. Over zijn dood doen verschillende verhalen de ronde.

In eerste instantie werd gezegd dat hij op slag dood was door een Amerikaanse luchtactie. Later doken berichten op dat hij zwaargewond was geraakt en later pas bezweek aan zijn verwondingen. Zondag berichtte The Sunday Times dat Amerikaanse soldaten de gewonde terrorist mogelijk zouden hebben doodgeschopt.

Een millitair woordvoerder zei maandag dat uit de lijkschouwing is gebleken dat Zarqawi is bezweken aan ernstige schade aan zijn longen, het directe gevolg van de drukgolf die ontstond bij de inslag van twee zware bommen. Bijna een half uur na de militaire operatie waren de eerste Amerikaanse militairen ter plaatse. Eerder al had Washington gezegd dat de militairen vervolgens hebben gepoogd Zarqawi medisch te verzorgen, maar zonder resultaat.