LUXEMBURG - Turkije heeft maandag de eerste concrete stap richting het lidmaatschap van de Europese Unie gezet. Ondanks hevig verzet van EU-lid Cyprus hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de Unie besloten om echte onderhandelingen te beginnen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Maandag hebben de EU en Turkije een eerste "hoofdstuk" van de onderhandelingen, over onderzoek en wetenschap, geopend en meteen weer gesloten, omdat het land nu al aan alle regels voldoet. De zwaardere onderwerpen zoals justitie volgen nog, zodat lidmaatschap nog jaren op zich zal laten wachten.

Symbolisch

"Het is natuurlijk symbolisch. Wat de Turken wilden, is dat de onderhandelingen geopend zouden worden", duidde minister Ben Bot na afloop van overleg met zijn collega's de besluiten.

Cyprus

Onder druk van Cyprus hebben de EU-ministers wel een voorbehoud gemaakt bij de eerste concrete onderhandelingen. De stap kan worden teruggedraaid als Turkije een douaneverdrag met Cyprus niet in werking laat treden. Met dat verdrag kunnen schepen en vliegtuigen uit Cyprus het land binnen.

Turkije weigert dat tot nu toe, omdat het het Griekse deel van het eiland niet erkent. De ruzie over Cyprus heeft ervoor gezorgd dat de toetreding van Turkije tot de Unie een slepend proces is geworden, waarbij Cyprus telkens weer verzet aantekent. Eind 2004 besloot de Unie te onderhandelen met Turkije en afgelopen oktober zijn de gesprekken officieel begonnen. Concreet was er echter al die tijd niet gepraat.

Compromis

Maandag werden de ministers het eens over een compromistekst waarmee Cyprus kon leven. Daarin staat dat Turkije een douaneverdrag met Cyprus moet ratificeren (een soort indirecte erkenning).

De EU heeft dat overigens al eerder geëist en de Turken kregen toen tot eind dit jaar de tijd. Bot: "Er komt een punt, eind dit jaar, dat we willen weten hoe ze in Ankara verder denken te procederen."

Albanië

De Europese Unie is ook met Albanië in onderhandeling geweest. Maandag is een samenwerkingsakkoord gesloten met het voorheen maoïstische balkanland dat nu lid wil worden van de Europese Unie.

Het akkoord voorziet in grotere vrijheid voor Albanezen om in de Europese Unie te werken. Het streeft ook naar een vrije handel binnen tien jaar. Albanië belooft van haar kant om de wetgeving in lijn te brengen met die van de Europese Unie (EU).

Albanië is het derde balkanland met een zogeheten stabilisatie- en associatieakkoord met de EU, wat vaak gezien wordt als voorportaal van EU-toetreding. Macedonië en Kroatië gingen Albanië voor en zijn inmiddels kandidaat-lid van de Europese Unie.

Het akkoord is maandag in Luxemburg getekend door premier Sali Berisha van Albanië, Europees Commissaris Olli Rehn (Uitbreiding) en de Oostenrijkse minister Ursula Plassnik (Buitenlandse Zaken) namens de EU-landen.