GIBRALTAR - De inwoners van de Britse kroonkolonie Gibraltar hebben vrijwel unaniem hun afkeer van Spaanse medezeggenschap uitgesproken. Bij een referendum donderdag over gedeelde Brits-Spaanse soevereiniteit bleek bijna 99 procent van de achttienduizend uitgebrachte stemmen tegen het plan van Londen en Madrid.

Van de ruim twintigduizend kiesgerechtigden stemden er 187 met 'ja'. In een eerste reactie vrijdagochtend noemde de Britse regering de uitslag niet verrassend. De Spaanse vice-premier Rajoy sprak over een illegaal referendum zonder enige waarde.

De volksraadpleging had plaats op initiatief van het bestuur van de kolonie, die aan de zuidkust van Spanje grenst. Het referendum was bedoeld als protest tegen de Britse en Spaanse regeringen, die over de toekomst van Gibraltar onderhandelen. Zij willen de bevolking pas raadplegen als er een akkoord is.

De rots is al eeuwenlang twistappel. Spanje verloor de strategisch waardevolle plek op de grens van de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan in 1713 door het Verdrag van Utrecht.