MOSKOU - De NAVO en Rusland staan positief tegenover het voorstel van de Britse premier Blair om nauwer samen te werken in een partnerschap. Dat hebben secretaris-generaal Robertson van de NAVO en de Russische minister van Defensie Ivanov donderdag gezegd.

Robertson sprak donderdag in Moskou met Ivanov over een voorstel van de Britse premier Blair om de banden tussen Rusland en de NAVO te versterken. Blair zei vorige week dat de relatie naar een hoger plan moet worden getild door een nieuw soort partnerschap. Rusland moet volgens Blair nauwer bij de besluitvorming binnen het bondgenootschap worden betrokken.

Robertson zei na afloop van het overleg met Ivanov dat hij mogelijkheden ziet om Rusland op basis van gelijkwaardigheid een stem te geven in een aantal NAVO-besluiten. Hij zei niet om welke besluiten het zou kunnen gaan.

De secretaris-generaal verklaarde dat het westen en de voormalige Sovjetunie na de Tweede Wereldoorlog de mogelijkheid voorbij hebben laten gaan om te blijven samenwerken. Volgens Robertson kunnen beide partijen dat verlies nu goed maken door gezamenlijk wereldwijd tegen het terrorisme te strijden. Ook bij de pogingen om de verspreiding van massavernietigingswapens tegen te gaan, ziet Robertson mogelijkheden voor samenwerking.

Ivanov zei dat "Rusland positief staat tegenover de voorstellen van Blair", en dat Moskou serieus wil onderhandelen over het plan tijdens het volgende bezoek van een Russische delegatie aan de NAVO.

Ivanov stelde wel als voorwaarde dat Moskou invloed krijgt op de besluitvorming binnen de NAVO in een aantal zaken. De Russische minister zei dat in de huidige situatie de alliantie Moskou pas informatie geeft over het beleid wanneer de negentien lidstaten daar al een besluit over hebben genomen.

Robertson bespreekt het voorstel tot nauwere samenwerking vrijdag met de Russische president Poetin. De president zei donderdag tegen de Britse omroep BBC dat hij mogelijkheden ziet voor een partnerschap, maar dat hij het lidmaatschap van de alliantie niet nastreeft. "Rusland kan zich heel goed zelf verdedigen", aldus Poetin.