LONDEN/BRUSSEL - Een van de gevangenen die zaterdag op de Amerikaanse basis Guantánamo Bay zelfmoord pleegde, stond op het punt om te worden vrijgelaten. Dat heeft de advocaat van de gedetineerde gezegd, maakte de BBC maandag bekend.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens Mark Denbeaux stond de Saudiër Mani Shaman Turki Al Habardi Al Utaybi op de Amerikaanse lijst van 141 gevangenen die spoedig vrij zouden komen. Volgens de raadsman wist de gevangene het alleen zelf nog niet omdat Washington nog niet had besloten naar welk land de verdachte zou worden gestuurd.

Twee Saoedische en een Yemenitische gevangene verhingen zichzelf zaterdag in het kamp. Ze zijn naar verluidt de eerste doden door zelfmoord in Guantánamo sinds de Verenigde Staten vermeende Al Qaida- en talibanstrijders naar het kamp in Cuba zenden. De 460 mensen zitten daar al jarenlang zonder aanklacht, wat strijdig kan zijn met de mensenrechten.

De zelfmoord van drie Arabische gevangenen toont dat het detentiecentrum gesloten moet worden, vinden politici van de Europese Unie. "Guantánamo zou gesloten moeten worden. Dit is een gelegenheid om dat nog eens te onderstrepen", zei Europees Commissaris Benita Ferrero Waldner (Externe Relaties) maandag bij binnenkomst van een EU-vergadering met ministers van Buitenlandse Zaken.

Mentaliteit

De Luxemburgse minister Jean Asselborn hekelde de Amerikaanse reactie, die de zelfmoorden als een aanval op de VS beschouwt. "Het is moeilijk te begrijpen waarom het een aanval op de VS is als drie mensen zichzelf ombrengen. Er moet iets veranderen in de Amerikaanse mentaliteit."

Rode Kruis

Het Internationale Rode Kruis liet maandag weten nog deze week een team naar het detentiekamp te sturen. De onderzoekers zullen zowel met Amerikaanse functionarissen als met gedetineerden praten. De organisatie heeft al eerder bezoeken gebracht aan het kamp op Cuba. Ze is ook de enige humanitaire organisatie die toegang krijgt.