DEN HAAG - Justitie gaat de werkelijke snelheidsovertredingen op de acceptgiro's vermelden, zodat mensen bij wie een verkeersboete op de deurmat ploft zich niet ergeren aan de mimieme overschrijding van de maximumsnelheid. Momenteel is de genoteerde snelheid lager, omdat de gemeten snelheid wegens onzekerheidsmarges naar beneden wordt bijgesteld.

Dat kondigde minister De Boer van Verkeer donderdag aan bij de behandeling van zijn begroting in de Tweede Kamer. Hij moet de knoop nog wel definitief doorhakken met zijn collega Donner van Justitie. De LPF-bewindsman denkt op deze manier af te komen van 'irritatieboetes'.

Puntenrijbewijs

De Boer wil met Donner ook het onderzoek naar de invoering van een puntenrijbewijs nieuw leven inblazen, waarbij automobilisten die vaak de fout in gaan harder aangepakt kunnen worden. Met een andere minister, Kamp van VROM, wil De Boer uitvogelen of het mogelijk is de maximumsnelheid voor bussen en touringcars op de snelweg te verhogen naar 100 kilometer per uur. De Kamer is hier warm voorstander van.

Studeren

Op verzoek van de Kamer gaat De Boer ook uitzoeken of er flexibeler kan worden omgegaan met maximumsnelheden, maar hij wil niet harder dan 120 km per uur toestaan op de snelweg. Wel voelt hij ervoor om de snelheid via informatiepanelen eerder omlaag te brengen als er files dreigen te ontstaan. Op rustige momenten zou de snelheid op sommige zogenaamde 100-kilometerwegen omhoog kunnen naar 120 km per uur. De Boer moet zijn ministerie nog wel laten studeren op het onderwerp en een concreet voorstel volgt dus pas later.