DEN HAAG - Provincies en kaderwetgebieden mogen 35 miljoen euro in het stads- en streekvervoer pompen uit een pot die eigenlijk voor aanleg en onderhoud van infrastructuur is bedoeld. Op die manier kan de bezuiniging op bussen, trams en metro's binnen de perken worden gehouden.

Minister De Boer (Verkeer) heeft dit donderdag aangekondigd in de Tweede Kamer, die debatteert over de verkeersbegroting. Door de bezuinigingen komt de kwaliteit van het openbaar vervoer in de regio in gevaar en dreigen busdiensten te verdwijnen, vooral op het platteland.

Bijna alle Kamerfracties zijn hevig ontstemd over de kortingen op het regio-OV van 60 miljoen euro volgend jaar tot 134 miljoen in . Om te voorkomen dat de Kamer zelf ergens geld gaat weghalen om deze bezuiningen terug te draaien, beloofde De Boer woensdagavond al met de "grove stofkam'' door de begroting te gaan op zoek naar geld.

Naar nu blijkt moeten de regio's bij het beperken van de bezuinigingen hun boontjes grotendeels zelf doppen. De Boer gaf in het debat eerlijk toe dat het bedrag van 35 miljoen kan worden opgevat als "een sigaar uit eigen doos''.

Behalve de verplaatsing van geld dat al van de regio's was, vermindert de LPF-bewindsman de bezuiniging volgend jaar met 15 miljoen euro, in 2004 met 13 miljoen en in 2006 met 49 miljoen. Opvallend was dat De Boer naar eigen zeggen tijdens het diner nog miljoen vond om in 2003 "de pijn te verzachten''. In eerste instantie had hij maar 2 miljoen gevonden voor volgend jaar.

Aanbesteden

Naast het terugdraaien van de bezuinigingen verwacht De Boer veel heil van de aanbestedingen van het openbaar vervoer in de regio, dat momenteel langzaam van de grond komt. Hij denkt dat de OV-bedrijven hierdoor efficiënter gaan werken, waardoor ze met minder geld dezelfde dienstverlening kunnen bieden.

Risicomiljard

De PvdA, GroenLinks, LPF en D66 hebben hun oog laten vallen op een nieuwe post van bijna 1 miljard euro voor risico's bij de aanleg van de HSL-zuid en de Betuwelijn. Volgens de fracties is onduidelijk waarom hiervoor plots zoveel risicogeld is ingeboekt en kan met dit budget de bezuiniging op het regio-OV worden gekortwiekt. De Boer maakte woensdagavond al duidelijk dat er wat hem betreft niets van het risicomiljard wordt afgedaan. "Het is een goede berekening. Het is goed bestuur om de risico's van de projecten af te dekken'', aldus de LPF-bewindsman.