ROTTERDAM - Er wordt op grote schaal gefraudeerd met treinkaartjes. "Het gaat om vele miljoenen euro's", zegt recherchecoördinator van de spoorwegpolitie, Hans Oudshoorn, in het AD van maandag. "De afgelopen anderhalf jaar hebben we een aantal zaken kunnen oplossen, maar we zien slechts een klein deel omdat de pakkans laag is."

De spoorwegpolitie heeft volgens het AD vorig jaar 233 mensen aangehouden voor het maken van of reizen met valse kaarten. Soms gaat het om 'thuis'-knutselaars, maar soms ook om professionele criminele groepen. In april arresteerde de marechaussee op Schiphol vier mensen die op grote schaal valse treinkaartjes maakten en verkochten.

Onder de 233 mensen die werden aangehouden, zaten 25 'grote vissen', licht een woordvoerster van de spoorwegpolitie toe. Dat zijn mensen die bijvoorbeeld maandkaarten vervalsen en verkopen aan anderen. Ze weet van een persoon die inmiddels voor de rechter is verschenen. "Die kreeg 240 uur werkstraf, maar die had een klein netwerkje van contacten."

Iedereen die wordt aangehouden, krijgt een strafblad, aldus de woordvoerster. "Het gaak vaak om studenten, die zitten niet te wachten op een strafblad als begin van hun cv."

Aansprakelijk

De Nederlandse Spoorwegen willen de schade die ze lijden verhalen op de daders. "Onze afdeling risicobeheer en schadezaken studeert op de mogelijkheden om deze mensen aansprakelijk te stellen", aldus een woordvoerder van NS maandagmorgen.

De spoorwegonderneming loopt jaarlijks miljoenen euro's mis door de praktijken van fraudeurs. Een exact schadebedrag is moeilijk te geven, aangezien de Spoorwegpolitie en het personeel van NS naar alle waarschijnlijkheid slechts een klein deel van de totale fraude opspoort.