RIJSWIJK - Het weer, de winst van Oranje en het ontbreken van schermutselingen: de eerste wedstrijddag van het Nederlands elftal op het WK in Duitsland was in meerdere opzichten geslaagd.

Voor zover bekend vierden de Oranjefans in Nederland een feestje om de 1-0 overwinning van de elf van Van Basten en hielden ze zich nauwelijks bezig met wangedrag.

Philipsstadion

Groot feest was het in een uitverkocht Philipsstadion in Eindhoven, waar voorafgaand aan een concert van Guus Meeuwis de wedstrijd Nederland - Servië en Montenegro op schermen te zien was. Vlak nadat de scheidsrechter de wedstrijd affloot, opende Meeuwis zijn concert met de woorden "De eerste drie punten zijn binnen".

Ook in het Feyenoordstadion De Kuip bouwden supporters een feestje, met onder anderen Lee Towers, Anita Meyer, Marianne Weber en Wolter Kroes. Volgens een woordvoerster van de organisatie kwamen circa 10.000 mensen op het Oranjefeest in Rotterdam af.

Stil op de weg

Veel Nederlanders hebben de wedstrijd thuis of in een café bekeken. Rond het begin van Nederland - Servië en Montenegro was het volgens de Verkeers Informatie Dienst (VID) opvallend stil op wegen. Het was een totaal ander beeld dan normaal op een zondag met stralend zomerweer, stelde een woordvoerder. Meestal staan de snelwegen richting de kust dan vol auto's met strandgangers.

Koopzondag

Ook in veel steden waar koopzondag was gepland, was het rustig. Breda waagde zich er maar helemaal niet aan en gelaste de koopzondag in verband met de wedstrijd af. Al de hele week hing aangeplakt dat de winkeliers hun zaken gesloten zouden houden. Ook in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag was het duidelijk rustiger dan anders, hoewel in de Amsterdamse Kalverstraat nog wel zaken werden gedaan omdat daar altijd een hoop toeristen zijn. "Die hebben niet zoveel met Oranje", zei Roger Lof van de ondernemersvereniging van Nederlands bekendste winkelstraat.

In de Haagse wijk Laak, waar het tijdens eerdere voetbalkampioenschappen nog wel eens onrustig was, was zondag geen vuiltje aan de lucht, zei een politiewoordvoerder. In Den Haag arresteerde de politie één persoon, omdat die de Hitlergroet bracht.

Serviërs in Rotterdam

Zo leuk als het voor Nederlanders was dat Oranje won, zo teleurgesteld was een groep Serviërs die zich in Rotterdam hadden verzameld om naar de wedstrijd te kijken. De ruim honderd Serviërs die naar het verenigingsgebouw van de Servische Vriendschapsvereniging waren gekomen, hadden nog zo gehoopt dat hun land in de eerste groepswedstrijd van het WK een punt zou pakken.