ROTTERDAM - Politie en justitie hebben maandag opnieuw twee extremistische moslims aangehouden. Ze zijn beiden woonachtig in Eindhoven.

Een van de verdachten, een 22-jarige man, is volgens het Openbaar Ministerie (OM) vermoedelijk gerekruteerd en voorbereid om als martelaar te worden uitgezonden en te sterven in de internationale jihad. Dat is de gewapende strijd tegen de vijanden van de islam.

Tevens werden tijdens de actie twee woningen in Eindhoven doorzocht. Bij de doorzoekingen is een cassetteband gevonden die de -jarige man had ingesproken. Daarop is te horen dat hij afscheid neemt van zijn ouders en familie.

De verdachte heeft de Nederlandse nationaliteit en is van Marokkaanse afkomst, zei woordvoerder W. de Bruin van het landelijk parket van het OM donderdag. De rechter-commissaris heeft donderdag zijn voorarrest met tien dagen verlengd. De andere verdachte heeft justitie woensdag na verhoor weer vrijgelaten.

Netwerken

Deze nieuwe arrestaties maken deel uit van een onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket. Het richt zich op netwerken van extremistische moslims die materieel, financieel en logistieke steun geven aan de jihad. Bovendien denkt het OM dat er in Nederland strijders voor de heilige oorlog worden geronseld.

Het onderzoek is begonnen na informatie die de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) aanleverde. Het strafrechtelijk onderzoek naar het vermoedelijke netwerk bestaat uit twee strafzaken die mogelijk met elkaar verband houden. In deze strafzaken verblijven op dit moment tien verdachten in voorlopige hechtenis.

Deze verdachten worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte, drugshandel, het vervalsen van reisdocumenten, mensensmokkel en het rekruteren van strijders voor de jihad. Dit onderzoek richt zich ook op het rekruteren van twee Nederlandse mannen van Marokkaanse afkomst, die in december in de Indiase deelstaat Kashmir werden gedood. Nieuwe aanhoudingen sluit het Openbaar Ministerie niet uit.