MIAMI - Boven de Golf van Mexico is de eerste tropische storm van het Atlantische orkanenseizoen ontstaan. Dat heeft het orkanencentrum van de Amerikaanse weerkundige dienst zondag bekendgemaakt. De storm, die de naam Alberto heeft gekregen, koerst af op de westkust van de Amerikaanse staat Florida. Naar verwachting zal de tropische storm dinsdag over Florida trekken.

Het orkanencentrum in Miami voorspelt voor de komende twee dagen veel neerslag.

Alberto heeft de westkust van Cuba al geteisterd met hevige regen. Cica 26.000 mensen moesten hun huizen tijdelijk verlaten. Op sommige plaatsen is meer dan 50 centimeter water gevallen. Vooral het eiland Juventud is getroffen. Rond het oog worden windsnelheden waargenomen van ruim 75 kilometer per uur. De storm verplaatst zich met een snelheid van 15 kilometer per uur richting de Amerikaanse kust.

Het Atlantische orkanenseizoen is op 1 juni begonnen en loopt door tot eind november. Het seizoen van 2005 was het zwaarste sinds de weerkundige dienst in de VS gegevens bijhoudt. Er ontstonden in het westen van de Atlantische Oceaan 28 tropische stormen, waarvan er vijftien uitgroeiden tot orkanen.