LEIPZIG - De hitte van Leipzig brak Oranje zondagmiddag niet op. In het snikhete Zentralstadion van Leipzig versloeg Nederland in zijn eerste WK-duel Servië & Montenegro. Arjen Robben knalde Oranje voor rust naar een 1-0 overwinning. "Het leek wel alsof we in de Sahara speelden", aldus Robben.


Robben brengt Oranje in extase

"Dit is pure blijdschap", aldus Cocu in een eerste reactie. "De laatste twintig minuten waren zwaar. We hebben diep moeten gaan. Dit is een belangrijke stap naar de volgende ronde." Doelpuntenmaker Robben beaamde dat. "Het is belangrijk dat je hier drie punten wegpakt. Het is alleen jammer dat we niet nog een doelpunt hebben gemaakt. Het leek wel alsof we in de Sahara speelden zo warm was het."

Van Basten

Bondscoach Van Basten was redelijk tevreden met het vertoonde spel. "Het is belangrijk om winnend aan het WK te beginnen. Vanaf het begin hebben we Servië en Montenegro goed aangepakt, alleen hadden we niet het vermogen om het technisch uit te voeren door de hitte."


Het Zentralstadion ontploft na de treffer van de Chelsea-aanvaller

Van Nistelrooy

Van Basten wilde geen harde conlusies trekken uit de wissel Ruud van Nistelrooy voor Dirk Kuyt in de tweede helft. "Ruud speelde een niet gelukkige wedstrijd, maar volgende keer is hij gewoon weer van de partij." De spits van Manchester United imponeerde niet in het duel met Servië en Montenegro.


"Ruud speelde een niet gelukkige wedstrijd, maar volgende keer is hij gewoon weer van de partij"

De missie ('we moeten winnen') van Oranje werd vanaf de aftrap zichtbaar. Met Sneijder in de basis in plaats van Van der Vaart, zocht het Nederlands elftal in de tweede minuut het doel op van Dragoslav Jevric. De vrije trap van Sneijder vanaf de linkerkant werd een makkelijke prooi voor de ex-doelman van Vitesse.

Nederland koos weliswaar voor een voorzichtige opbouw, maar zocht waar het kon naar scheurtjes in de defensieve muur van Servië & Montenegro. Die waren in het eerste kwartier spaarzaam. Het team van Ilja Petkovic loerde op de tegenaanval. Verder dan een vrije trap van Stankovic in de tiende minuut die probleemloos in de handen van Van der Sar belandde, kwam de ploeg niet.


Oranje viert feest

De eerste serieuze waarschuwing deelde Servië & Montenegro een paar minuten later uit. Djordjevic omspeelde vanaf links vrij eenvoudig Heitinga. De voorzet werd gemist door het geslepen spitsenduo Kezman en Milosevic.

Het antwoord van Oranje volgde snel. Robben bracht na een demarrage de bal in het strafschopgebied. Z'n voorzet miste precisie. Door de kansen over en weer kreeg het duel in het snikhete Zentralstadion een open karakter. Milosevic mocht een minuut later een speldenprik uitdelen, maar zijn schuivertje verontrustte keeper Van der Sar niet.

Robben

De eerste serieuze kans van het jagende Oranje werd ook meteen verzilverd. Vleugelaanvaller Van Persie stuurde met een perfecte pass Robben de ruimte in. Gavrancic en Krstajic hadden het nakijken. Oog in oog met doelman Jevric schoot Robben in de achttiende minuut Oranje koelbloedig op voorsprong (1-0). Het oranje gekleurde Zentralstadion ontplofte.

De Chelsea-aanvaller leek verlost van z'n zenuwen. Nog geen drie minuten later nam Robben de bal vol op sloffen. De pegel spatte uiteen op de handen van Jevric.


Mathijsen tempert het gevaar Kezman

Kezman

Nadat Milosevic al een aantal maal onrust stookte in het strafschopgebied van Oranje, deed Mateja Kezman van zich spreken. Na ruim een half uur kopte de ex-PSV'er een metertje of twee langs het doel van Van der Sar. Het was meteen ook z'n laatste gevaarlijke wapenfeit in de eerste helft. De Servische aanvaller kwam geen moment in de buurt van zijn opportunistische belofte dat Servië & Montenegro de "wereld wat zal laten zien." Oranje controleerde het spel en haalde wanneer nodig het tempo uit de wedstrijd.

De Serviërs hadden hun handen vol aan Robben. Coach Petkovic onderkende kort voor rust het gevaar en haalde Nenad Djordjevic naar de kant voor Koroman. De doelpuntenmaker vormde bij vlagen een ware plaag voor de defensie. Met verscheidene afstandschoten van de behendige spits was Oranje dichterbij de 2-0 dan de Serviërs bij de 1-1.


Serviërs hebben hun handen vol aan Robben

Zigic

Na rust hulde Servië zich niet langer in stilzwijgen. De Balkanploeg zocht de aanval op en dwong Oranje vaker dan geliefd tot uitverdedigen. De 2,02 meter lange spits Zigic, de vervanger van Milosevic, werd de nieuwe tegenstander van Mathijsen. Levensgevaarlijk werd Servië & Montenegro niet. De Serviërs probeerden de boomlange spits Zigic met hoge ballen tevergeefs in stelling te brengen.


Geel voor Koroman

De opportunistische aanvalsplannen van Servië & Montenegro gaven Nederland de ruimte om makkelijker op te stomen richting Jevric. De aanvallende kracht bij Oranje kwam - net als in de eerste helft - vooral van Robben. Het gevaar Van Nistelrooy werd aan Servische zijde goed geneutraliseerd. Van Basten besloot in de 69ste minuut de aanvaller uit het veld te halen voor Kuyt.

Gaandeweg de tweede helft werd de strijd wat grimmiger en moest de Duitse scheidsrechter vaker in actie komen. Van Bronckorst en Koroman ontvingen in het eerste kwartier na rust kort na elkaar de gele kaart. Later


Oranje bedankt het publiek in Leipzig

Van Persie

Grootste spelbreker in het duel leek in de tweede helft de hitte te zijn. Beide elftallen maakten meer en meer een uitgebluste indruk. Uitgespeelde kansen en vloeiend combinatiespel waren ver te zoeken. Van Persie zorgde in 82ste minuut voor een spaarzaam hoogtepunt door de bal uit een vrije trap rakelings langs het doel te schieten.