LONDEN - Abu Musab al-Zarqawi, de leider van Al Qaida in Irak, die afgelopen woensdag om het leven kwam na een luchtaanval op zijn huis, is mogelijk doodgeslagen door Amerikaanse militairen. De Britse krant The Sunday Times citeert ooggetuigen die zeggen dat Zarqawi zwaargewond was geraakt door de explosie, maar nog wel leefde en pas doodging nadat Amerikaanse militairen hem langdurig hadden geschopt.

Een 25-jarige buurman van Zarqawi, die overigens niet wist met wie hij van doen had, zei tegen The Sunday Times dat toegesnelde Irakezen de gewonde man in een ambulance hadden gelegd. Maar de Amerikanen die op dat moment arriveerden, haalden hem er weer uit.

Naam

De militairen vergewisten zich ervan dat hij geen explosieven op zijn lichaam droeg en bleven hem "opgewonden naar zijn naam vragen". De man gaf geen antwoord, waarop de Amerikanen hem lang tegen zijn borst schopten. Pas nadat hij beelden van Zarqawi op televisie had gezien, begreep de buurman wie de militairen hadden doodgeslagen.

De bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Irak, generaal George Casey, verwees het verhaal naar het rijk der fabelen. "Dat is flauwekul", zei hij tegen de televisiezender Fox News. Hij zei dat de Amerikaanse militairen die als eersten op de plek van de luchtaanval waren, Zarqawi juist medische hulp hebben geboden.

"Hij stierf terwijl Amerikaanse soldaten probeerden zijn leven te redden. Het idee dat daar mensen waren die hem hebben geslagen, is gewoon belachelijk", aldus Casey.

Schat aan informatie

In de puinhopen van het huis waarin Zarqawi zich schuilhield, hebben de veiligheidsdiensten een schat aan informatie gevonden, zei de Iraakse nationale veiligheidsadviseur Mowaffak Al Rubaie zondag. "We vonden dagboeken, telefoonnummers, computers. En er zat een database in de computer. Zarqawi droeg veel informatie bij zich."