TILBURG - De opsporingsdiensten van Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk hebben in de nacht van zaterdag op zondag drugscontroles uitgevoerd. Dat gebeurde langs autosnelwegen, gewestwegen, in treinen, vliegtuigen en drugspanden.

De zogenoemde Etoile-actie heeft vooral in België resultaat gehad: 7,6 kilo softdrugs, 172 gram cocaïne, 1 kilo heroïne, 1 kilo versnijdingsmiddel en twintig slagwapens zijn in beslag genomen. Daarbij zijn vijf personen aangehouden, onder wie vier Fransen in een drugspand in Antwerpen. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.

In België zijn in en rondom Antwerpen, Gent, Turnhout en Luik 2400 voertuigen en ruim 2800 personen gecontroleerd. Ook zijn tien treinen met drugshonden doorzocht. In totaal heeft België ongeveer 260 politiemedewerkers ingezet.

Vliegtuigen

In Zuid-Nederland hebben tachtig medewerkers tientallen Franse en Belgische auto's doorzocht. Slechts bij een zestal Fransen werden kleine hoeveelheden softdrugs gevonden. In samenwerking met Franse collega's doorzocht de politie ook de Thalys tussen Rotterdam en Parijs en zeven Nederlandse vliegtuigen op regionale vliegvelden in Frankrijk. Ook daar was de buit mager. Ongeveer tien personen zijn aangehouden, maar konden na verhoor weer naar huis.

Luxemburg en Frankrijk waren vertegenwoordigd met ongeveer vijftig opsporingsambtenaren. In Luxemburg werden slechts enkele kleine hoeveelheden drugs in beslaggenomen.

Catch Ken

Dankzij het nieuwe Benelux-verdrag over politiesamenwerking kunnen agenten uit de Benelux sinds januari 2005 in de drie landen verdachten achtervolgen en controleren. Tijdens de controle dit weekeinde is ook gebruikgemaakt van de Catch Ken. Dat is een systeem dat alle nummerplaten van passerende voertuigen scant en vergelijkt met het bestand van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.