LEIPZIG - Leipzig, de eerste speelstad van het Nederlands elftal op het wereldkampioenschap voetbal, kleurt zondagmorgen al vroeg Oranje. Nederland speelt zondagmiddag om 15.00 uur in het Zentralstadion in de voormalige Oost-Duitse stad tegen Servië en Montenegro. Ook in de nacht van zaterdag op zondag waren al veel Nederlandse én Servische fans in de stad.

"Het is nu al een gekkenhuis", zegt Lloyd Vandenberg, voorzitter van de Supportersclub Oranje. Het fanorgaan heeft net als op voorgaande eindtoernooien een feest georganiseerd in de stad.

"Omdat de wedstrijd vroeg begint, zijn we al om zeven uur begonnen. Toen waren er ongeveer dertig fans op de Burghplatz. Twee uur later is het een echt een oranjezee. Overal waar ik kijk zie ik oranje. Prachtig."

De Supportersclub verwacht bij het duel tegen Servië en Montenegro ruim 15.000 Nederlandse fans. Vandenberg: "Al denk ik eerder dat het richting de 20.000 Nederlanders zal gaan."

Tevreden

De tocht van de Oranjesupporters naar Leipzig is zonder enige wanklank verlopen. Landelijk politiecoördinator Jan Erkelens constateerde zondagochtend in Leipzig tevreden dat er zich geen enkel incident had voorgedaan rondom de Nederlanders.

"Ik heb zondagmorgen nog een rondje gebeld, er is in Nederland niets gebeurd, op de wegen en stations hier ook niet en ook bij de grensovergangen waren er nauwelijks files. Het verloopt allemaal zeer feestelijk. Leipzig is inmiddels helemaal oranje, alles gaat erg gemoedelijk. Ik heb werkelijk geen enkele wanklank gehoord."

Vliegtuig

Zondagochtend arriveerden nog veel fans per vliegtuig en trein in Leipzig. "Die kwamen allemaal na elkaar binnen, waardoor het kleine groepjes bleven", aldus Erkelens. De totale supportersstroom vanuit Nederland is volgens hem goed verdeeld geweest over meerdere dagen.