MIAMI - Drie gevangenen die werden vastgehouden op de Amerikaanse basis in Guantánamo Bay in Cuba zijn zaterdag door zelfmoord om het leven gekomen. Volgens een verklaring van het Amerikaanse leger gaat het om twee Saudiërs en een man uit Jemen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Amerikaanse regeringsfunctionarissen zeiden dat de gevangenen zichzelf met kleren en lakens hebben opgehangen. "Ze zijn slim, ze zijn creatief, ze zijn toegewijd', zei admiraal Harry Harris, commandant van Guantánamo. "Ze hebben geen respect voor het leven. Niet voor dat van ons of voor dat van henzelf".

Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat president George Bush met grote bezorgdheid heeft gereageerd op het bericht van de zelfmoorden. Bush brengt dit weekeinde op zijn buitenverblijf Camp David door.

Afghanistan

In Guantánamo Bay zitten ongeveer 460 gevangenen die voornamelijk in Afghanistan zijn vastgenomen. Zij krijgen niet de rechten die krijgsgevangenen of verdachten van misdrijven normaal gesproken krijgen. Tientallen gevangenen zijn al in hongerstaking gegaan.

Militaire functionarissen zeiden dat in de periode voorafgaand aan de drie zelfmoorden, al 23 personen één of meerdere pogingen hadden ondernomen zichzelf van het leven te beroven. Sinds het kamp in 2002 in gebruik werd genomen als gevangenenkamp was echter geen enkele gedetineerde overleden.

Processen

Advocaten van gedetineerden in Guantánamo riepen de Amerikaanse regering zaterdag op snel te beginnen met processen tegen gedetineerden. Sinds de opening van het detentiekamp is er nog geen een proces tegen een gevangene geweest. De raadslieden stelden dat snel een eind aan de uitzichtloosheid voor de gevangenen moet komen.