AMSTERDAM - Een groep jongeren in de leeftijd van 16 tot 20 jaar heeft zaterdagmiddag rond half vijf in Amsterdam drie willekeurige mensen mishandeld. Dit heeft een woordvoerder van de politie zaterdag gemeld.

De groep liep van de Heiligeweg via het Spui naar de Kalverstraat en sloegen in het voorbijgaan een bewaker van een modezaak neer, een Amerikaanse toerist knock-out en takelde een voorbijganger zodanig toe dat deze met onbekend letsel naar het ziekenhuis moest.

In de Kalverstraat bezochten de jongeren een fastfoodrestaurant. Drie 12-jarige jongens die het incident met de Amerikaanse toerist hadden gezien, kwamen bij toeval naast de vermoedelijke daders te zitten. Onder de indruk van wat ze hadden gezien, hoorden ze het groepje daarover opscheppen. Het drietal belde daarop de politie.

Toen die arriveerde, ontstond er een vechtpartij tussen de politie en de verdachten. Hierbij gebruikte de politie pepperspray en raakte een agent lichtgewond. Uiteindelijk kon de politie drie verdachten arresteren, twee van 18 en een van 17 jaar.

De politie vermoedt dat de groep groter was dan de drie aangehouden verdachten en roept getuigen op zich te melden.