DEN HAAG - De 52 vestigingen van het Van der Valk concern hebben zich slecht gehouden aan de regels. Vooral de brandveiligheid kreeg te weinig aandacht en het is slecht gesteld met de naleving van de bouw- en milieuregels. Dat blijkt uit een rapport dat minister Kamp van VROM donderdag aan de Tweede Kamer aanbiedt.

Volgens VROM was ook het toezicht van gemeenten in veel gevallen slecht. Verschillende gemeenten moeten bij elf locaties van Van der Valk direct optreden.

Het Van der Valk concern heeft zich, zo stelt het rapport, in het verleden naar de gemeenten niet erg constructief opgesteld. Inmiddels werkt het concern volop mee om verschillende vestigingen te verbeteren.

De inspectie gaf opdracht tot het onderzoek nadat in februari het dak van een parkeerdek van motel Van der Valk in Tiel instortte. Sinds die tijd houden betrokken gemeenten meer toezicht en is bij alle vestigingen veel verbeterd aan brandveiligheid en bouwvoorschriften. VROM noemt de situatie op dit moment nog niet optimaal maar wel aanvaardbaar.