TEHERAN - Irak probeert een bemiddelende rol te spelen in de internationale crisis rond het nucleaire programma van Iran. De Iraakse vice-president Adel Abdel Mahdi heeft vrijdag in Teheran een ontmoeting gehad met de Iraanse top-onderhandelaar over het kernprogramma Ali Larijani. Dat meldde een hoge bron bij de Iraakse regering. Zaterdag praat de Irakees nog met andere Iraanse functionarissen.

Voor zijn ontmoeting in Iran zou Mahdi in Bagdad hebben gesproken met de ambassadeurs van Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland.

De EU-buitenlandcoördinator Solana overhandigde Larijani eerder deze week een internationaal voorstel, dat Iran ertoe moet bewegen de verrijking van uranium te staken in ruil voor een scala aan politieke en economische voordelen.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mottaki liet zaterdag weten dat zijn land het internationale voorstel bestudeert. Teheran komt binnenkort met een tegenvoorstel, aldus de minister. Hij zei te hopen dat Europa de wijzigingen die Iran dan zal voorstellen serieus zal onderzoeken.