AMSTERDAM - Oud-CDA-minister Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, is de invloedrijkste Nederlander. Dat blijkt uit een top 200 die de Volkskrant zaterdag heeft gepubliceerd, gebaseerd op een netwerkanalyse van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De aankomende voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), Alexander Rinnooy Kan, bekleedt de tweede plaats, gevolgd door oud-ING-topman Aad Jacobs. FNV-voorzitter Agnes Jongerius is op plaats veertien de eerste vrouw op de lijst van invloedrijke personen.

De top 200 telt 29 vrouwen. PvdA-senator Trude Maas-de Brouwer en Yvonne van Rooy, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht, scoren ook hoog met respectievelijk de 37e en 39e plaats.

Op de lijst komen twee allochtonen voor: René Dahan (plaats 78), voormalig bestuurder Exxon Mobil, en Sadik Harchaoui (193), directeur van Forum. Harchaoui is met 33 jaar ook de jongste op de lijst. CDA-senator Hannie van Leeuwen (159) is de oudste, zij is onlangs tachtig geworden.