WELLINGTON - Nieuw-Zeeland heeft een Arabische piloot uitgewezen, nadat aan het licht was gekomen dat de man directe banden had met een man uit Saudi-Arabië die bij de aanslagen van 11 september 2001 was betrokken. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse minister van Immigratie David Cunliffe zaterdag in een verklaring laten weten. De uitgezette man zou afkomstig zijn uit Saudi-Arabië of Jemen.

Hij heet Rayed Mohammed Abdullah Ali. Als in de Verenigde Staten opgeleide piloot mocht hij op een studentenvisa in februari dit jaar Nieuw-Zeeland binnenkomen. Hij zei dat hij in Nieuw-Zeeland een diploma Engels wilde halen, omdat hij dat nodig had om een commercieel piloot te kunnen worden.

Pas in Nieuw-Zeeland kwam aan het licht dat Abdullah Ali banden met landgenoot Hani Hanjour had. Hanjour zou de man zijn geweest die op 11 september 2001 vlucht 77 van American Airlines in de gevel van het Pentagon boorde. Na die ontdekking besloten de Saudische autoriteiten Abdullah Ali onder escorte terug te vliegen naar Saudi-Arabië.