GAZA-STAD/TEL AVIV - De gewapende vleugel van de radicale Palestijnse regeringspartij Hamas heeft wraak gezworen voor een aanval van de Israëlische marine vrijdag op een strand in de Gazastrook. Door de aanval kwamen volgens Palestijnse medici zeker zeven en mogelijk vijfien burgers om het leven, onder wie veel kinderen. Het jongste slachtoffer was een jaar oud.

Israëlische marineschepen bestookten het strand met granaten. Er waren volgens ooggetuigen enkele honderden mensen bijeen voor een picknick. Vijf van de doden behoorden tot hetzelfde gezin, man, vrouw en drie kinderen. Zeker veertig mensen zijn gewond geraakt, van wie velen er ernstig aan toe zijn.

Excuses

De Israëlische strijdkrachten rechtvaardigden de aanval aanvankelijk door te zeggen dat militante Palestijnen vanuit het bestookte gebied raketten hadden afgevuurd op het zuiden van Israël. Later bood het leger excuses aan voor het incident en bood het medische hulp aan voor de slachtoffers. De legerleiding heeft een onderzoek gelast naar de aanval op onschuldige strandgangers.

President Mahmoud Abbas heeft de "bloedige slachtpartij" scherp veroordeeld. De gewapende tak van Hamas dreigde in een verklaring het staakt-het-vuren op te zeggen dat de beweging vorig jaar afkondigde. De politieke vleugel, die de Palestijnse regering vormt, zei ook dat vergelding niet mag uitblijven.

Strijd

"Met de Israëlische slachtpartijen is de strijd weer ontbrand en dat betekent dat de aardbeving in de zionistische steden zal worden hervat. De hordes van bezetters hebben geen andere keuze dan hun doodskisten klaar te maken of hun koffers te pakken", aldus de radicale beweging in een verklaring.

De Russische regering heeft eveneens woedend gereageerd op de Israëlische aanval. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken sprak van "onacceptabel en buitenproportioneel geweld".

Liquidatie

Het leger was was vrijdag in verhoogde staat van paraatheid nadat militante Palestijnen hadden gedreigd met vergeldingsacties na de liquidatie donderdag van Jamal Abu Samhadana van de Volksverzetscomités. Abu Samhadana was tevens hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst van de Hamas-regering in de Gazastrook. Hij kwam om door een Israëlische luchtaanval.

Ook vrijdag elimineerde Israël leden van de Volksverzetscomités. Drie van hen vonden de dood toen hun auto in de wijk Beit Lahiya in Gaza-Stad werd geraakt door een raket die was afgevuurd door een onbemand vliegtuig. Het Israëlische leger zei dat de mannen een raket had afgeschoten op Zuid-Israël. Sinds december 2004 kwamen niet meer zo veel Palestijnen op één dag om het leven.