MÜNCHEN - Bondspresident Horst Köhler van Duitsland heeft vrijdagmiddag in het voetbalstadion van München het wereldkampioenschap voetbal officieel voor geopend verklaard. Hij deed dat in gezelschap van onder anderen oud-topspeler Franz Beckenbauer, de grote man van het organisatiecomité, en FIFA-voorzitter Sepp Blatter.


Openingsceremonie in het stadion van München

Even eerder hadden het Duitse supermodel Claudia Schiffer en de drievoudig Braziliaans wereldkampioen Pelé de wereldbeker het stadion in gedragen. Brazilië is de titelverdediger. Hoogtepunt van de ceremonie was de binnenkomst van ongeveer 170 oud-winnaars, afkomstig uit de zeven landen die tot nu toe de wereldtitel veroverden.

De Duitsers, die drie keer wereldkampioen werden, waren ondermeer aanwezig met de complete selectie van 1974. Destijds veroverden ze in eigen land de titel, door het Nederlands elftal met Johan Cruijff in de finale te verslaan. De landen die ooit wereldkampioen werden zijn naast Brazilië en Duitsland verder Argentinië, Uruguay, Italië, Frankrijk en Engeland.