ZWIJNDRECHT - 'De dag erna' stond op het Develsteincollege in Zwijndrecht in het teken van de nazorg na de explosie: voor leerlingen, docenten en ouders in bijeenkomsten en klasgesprekken.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Vier van de acht gewonde 17-jarige havoscholieren liggen nog in het ziekenhuis, van wie twee meisjes zwaar gewond zijn. Zij liepen donderdagavond bij de explosie in de kombuis van de klassieke tweemaster Bree Sant in de haven van Medemblik compliceerde breuken op, de één een verbrijzelde enkel de ander een verbrijzelde hiel.

De meisjes waren samen met ruim zeventig andere eindexamenleerlingen op zeilvakantie in Medemblik. De overige leerlingen zijn donderdagnacht terug naar Zwijndrecht gereden.

Geschrokken

Directeur J. Neven van het college was geschrokken van de gezichten en de blik in de ogen van zijn leerlingen. Neven kreeg van Slachtofferhulp het advies "zo snel mogelijk weer gewoon te doen". De lessen zijn vrijdag dan ook gewoon op tijd begonnen.

Alle leerlingen van het college hebben een brief gekregen. Leerlingen, ouders en leerkrachten hebben een bijeenkomst gehad in aanwezigheid van Slachtofferhulp en het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

Onderzoeken

Er zijn verschillende onderzoeken, zoals door de technische rechercheurs van het KLPD. Dit Korps heeft het Nederlands Forensisch Instituut ingeschakeld om te assisteren. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid wil er wegens de ernst van het ongeval meer van weten.

De explosie was donderdag rond 20.00 uur toen leerlingen benedendeks aan het koken waren. De oorzaak is mogelijk een lek in de gasleiding. De gasflessen stonden bovendeks en zijn niet ontploft. Op het moment van de explosie lag de Bree Sant, een uit 1905 daterende tweemastklipper, afgemeerd aan de kade in Medemblik.

Nachtmerrie

De bemanning was niet aan boord, weet Ray Davis van boekingskantoor Hollands Glorie. Davis begrijpt, evenmin als de geschokte schipper, wat er mis is gegaan op het streng op veiligheid gecontroleerde schip. "Het is een nachtmerrie", vat Davis samen.