GRONINGEN - De rechtbank in Groningen heeft donderdag de -jarige W. van E. veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens het doden van drie prostituees. De opgelegde straf is overeenkomstig de eis vande officier van justitie.

De verdachte bekende niet alleen dat misdrijf, maar ook het doden van de 23-jarige Michelle Fatol en de 31-jarige Annelies Reinders, in respectievelijk 1993 en 1995. Ook deze vrouwen werkten op de tippelzone in Groningen. De rechtbank kwalificeerde deze twee oudere zaken niet als moord, maar als doodslag. In de zaak-Schenker gaat het volgens de rechtbank wel om moord.

Schenker bezocht Van E. vorig jaar zomer in zijn woning in het afgelegen Groningse gehucht Harkstede. Nadat Van E. haar, naar eigen zeggen in een opwelling, een bierfles op haar achterhoofd had stukgeslagen, onstond er een gevecht, waarbij Schenker tevergeefs probeerde te vluchten. Van E. wurgde haar, evenals zijn eerdere slachtoffers. Volgens de rechtbank heeft Van E. tijdens de worsteling tijd gehad om na te denken over zijn voorgenomen gewelddaad. Juridisch vertaald komt dat neer op moord met voorbedachte raad.

Van E. dumpte zijn slachtoffers telkens geheel ontkleed in het water. De rechtbank neemt hem dat kwalijk. Evenzeer rekent het college hem aan dat hij de nabestaanden van de slachtoffers zeer lang in onzekerheid heeft gelaten door de stoffelijke overschotten te laten verdwijnen.

Onrust

De moorden op de prostituees veroorzaakten "grote maatschappelijke onrust", aldus het vonnis, vooral in het Groningse prostitutiecircuit. Enkele zaken zijn nog onopgelost. De rechtbank duidt het Van E. euvel dat hij, na de moord op Michelle Fatol, is doorgegaan met hoerenlopen, terwijl hij wist dat hij daarbij in de fout kon gaan. Officier van justitie T. Wiersma zei twee weken geleden tijdens de behandeling van de zaak dat de mogelijke rol van Van E. in de moord op prostituee Sirley Hereijers (in 1997) nog in onderzoek is.

Advocate B. Ficq toonde zich donderdag niet verrast door de uitspraak. Zij kondigde aan dat Van E. hoger beroep zal aantekenen. Tijdens het proces heeft Ficq betoogd dat haar cliënt niet voor moord maar voor doodslag veroordeeld zou moeten worden. De advocate had felle kritiek op de rapportage van twee gedragskundigen, die voor hun onderzoek baseerden op oude rapporten. Noodgedwongen, want Van E. weigerde gesprekken.

Psychopaat

De deskundigen beschouwen Van E. als een psychopaat, bij wie de kans op herhaling zeer groot is. Succes bij een behandeling in een tbs-kliniek achtten zij uitgesloten. De rechtbank nam die conclusies over en verwierp de kritiek op de werkwijze van de deskundigen.

In 1975 werd Van E. al eerder veroordeeld wegens twee moorden. In 1990 kwam hij vrij.