WASHINGTON - De terrorist Abu Musab Al Zarqawi was nog in leven en heeft geprobeerd te ontsnappen toen de Amerikaanse troepen woensdag na het bombardement in de restanten van zijn schuiladres kwamen. Dat heeft de woordvoerder van de Amerikaanse troepen in Irak vrijdag gezegd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"We wisten donderdag niet dat Zarqawi nog in leven was toen de Amerikaanse troepen ter plaatse kwamen", zei generaal William Caldwell in een interview met de zender Fox.

De Iraakse politie was woensdag het eerste bij de plaats ten noorden van Baquba, waar de Amerikaanse luchtmacht twee bommen om Zarqawi's onderduikadres had afgeworpen. De Irakezen legden de topterrorist op een brancard, waarop de Amerikanen arriveerden en de gevreesde Jordaniër identificeerden.

Vluchten

"Hij was oorspronkelijk bij kennis, volgens de Amerikaanse militairen die hem zagen. Hij had kennelijk in de gaten wie ze waren, want hij probeerde van de draagbaar af te rollen en te vluchten", aldus Caldwell. De generaal voegde eraan toe dat Zarqawi niets heeft losgelaten voor hij stierf.

Desondanks heeft de aanval volgens Caldwell een schat aan informatie over Zarqawi's terreurnetwerk opgeleverd. Die gegevens zullen volgens hem worden gebruikt om ook andere kopstukken van Al Qaida in Irak op te sporen en uit te schakelen. Caldwell zei verder dat de Amerikanen nu de handen vrij hebben om de personen te pakken die zijn eerder volgden om bij Zarqawi te komen.

Verwondingen

De Amerikaanse zender ABC wist donderdag te melden dat de Amerikanen de nog levende Zarqawi hadden overgedragen aan het Iraakse leger. Pas daarna overleed hij volgens het televisiestation aan zijn verwondingen.