HAARLEM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten ook de vader van de vier dode baby's die vorig jaar in Beverwijk en Haarlem werden gevonden te vervolgen. Dat heeft de Haarlemse officier van justitie Henri Tillart vrijdag bekendgemaakt tijdens een pro-formazitting in de strafzaak tegen de moeder van de baby's, de 29-jarige M.A.. Onderzoek heeft uitgewezen dat de vier baby's, drie meisjes en een jongetje, zijn verdronken.

Eind december werd in een woning in Haarlem het eerste stoffelijk overschot gevonden. Het meisje bleek in Beverwijk geboren. Nader onderzoek aldaar leidde tot de schokkende ontdekking van nog eens drie dode lichaampjes, in en om een woning.

De biologische vader, de 35-jarige J. de W., werd destijds aangehouden, maar kwam na twee weken op vrije voeten omdat de verdenking tegen hem niet hard genoeg was. Formeel bleef hij wel verdachte. De man heeft altijd gezegd dat hij niets wist van de zwangerschappen van zijn ex-partner. Zij bevestigde die verklaring van De W., evenals andere getuigen.

Vervolgen

De Haarlemse persofficier Ed Hartjes zei vrijdag dat er voldoende grond is om de vader toch te vervolgen voor medeplegen van moord of medeplichtigheid.

De kinderen zijn om het leven gebracht in de periode 2000-2005. In overleg met de vader en een psycholoog heeft de moeder de vier baby's na haar arrestatie namen gegeven: Sanne, Gwen, Timo en Lavinia.

Kindermoord

De vondst van de lijkjes leidde tot grote beroering in Beverwijk. De moeder werd aanvankelijk verdacht van moord, maar officier Tillart veranderde dat vrijdag op de zitting in kindermoord. Voor kindermoord geldt een maximumstraf van negen jaar en wordt alleen telastegelegd aan moeders die hun baby's doden om hun zwangerschap te verbergen.

De rechtbank vindt dat er nog te veel vragen zijn om de zaak tegen de moeder te kunnen behandelen. Concreet wil de rechtbank dat de vader nog een gesprek heeft met een psycholoog en een psychiater. Overigens gaat dat nu ook in zijn eigen strafzaak gebeuren.

Ziekte

Daarnaast wil de rechtbank inzage in het volledige medische dossier van de moeder. Zij zou in het verleden een traumatische ervaring hebben gehad als gevolg van een ziekte. De rechters willen ook meer informatie over het verbergen van zwangerschappen.

Tot slot dringt de rechtbank erop aan om alle foto's en films, waarop de moeder zwanger te zien zou zijn, in het dossier te voegen.

Overgeplaatst

De advocaat van de moeder, Niels Vogelaar, zei dat zijn cliënte, die niet op de zitting aanwezig was, wil dat haar proces snel wordt gehouden. Zij voelt zich erg slecht in het huis van bewaring waar ze nu verblijft, aldus de raadsman. De rechtbank besloot daarop dat moet worden uitgezocht of de vrouw naar een andere inrichting kan worden overgeplaatst. Desnoods wil de rechtbank 26 juni een aparte zitting houden om die overplaatsing te realiseren.

De rechtbank gaat ervan uit dat de inhoudelijke behandeling tegen de moeder en de vader in september kan worden gehouden.