WASHINGTON - Het is nog onduidelijk wie de prijs van 25 miljoen dollar die op het hoofd van Abu Musab Al Zarqawi stond, op zijn bankrekening mag bijschrijven. De Amerikaanse regering onderzoekt wie de gouden tip heeft gegeven die leidde tot de dood woensdag van de meestgezochte terroristenleider in Irak, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

Volgens woordvoerder Sean McCormack gaan er geruchten dat een persoon of groep uit Jordanië de cruciale informatie over de verblijfplaats van Al Zarqawi aan de Amerikanen heeft doorgespeeld.

Anderen zeggen dat een buurman hem heeft aangegeven. McCormack wilde geen van deze lezingen bevestigen. Het is ook nog mogelijk dat niemand een cent krijgt uitbetaald.

Toen Saddam Hussein in december 2003 werd opgepakt, hielden de Amerikanen ook de hand op de knip. Ze stelden dat de opsporing van de gewezen dictator het resultaat was geweest van goed inlichtingenwerk, en niet van een tip van een informant. Na de dood van Saddams zoons Uday en Qusay in juli 2003 betaalden de Verenigde Staten wel de beloning van in totaal 30 miljoen dollar uit.

De prijs voor de dood of aanhouding van Zarqawi is, samen met die op het hoofd van Al Qaida-leider Osama bin Laden, de hoogste die de Amerikanen hebben uitgeloofd. De eventuele uitbetaling is een taak van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Als zich een gegadigde meldt, onderzoekt dat departement dan ook of die persoon de beloning ook daadwerkelijk verdient.