MEDEMBLIK - Acht scholieren, vier jongens en vier meisjes van 17 jaar, zijn donderdagavond gewond geraakt door een gasexplosie op het zeilschip Bree Sant in de Oosterhaven in Medemblik. Zij zijn naar ziekenhuizen in Alkmaar en Hoorn overgebracht. De gemeente Medemblik en de politie hebben dit meegedeeld.


Lex Salverda | Een van de gewonden wordt door hulpdiensten van het schip gehaald

De verwondingen van vier scholieren zijn ernstig, maar geen van hen verkeert in levensgevaar, aldus een woordvoerder van de gemeente. Twee 17-jarige meisjes zijn in de nacht van donderdag op vrijdag langdurig geopereerd. De een heeft een verbrijzelde enkel, de ander een verbrijzelde hiel.

Een derde 17-jarige leerlinge heeft meerdere breuken, maar die kunnen herstellen, aldus de directeur van de school. Een 17-jarige jongen ligt met inhalatieproblemen ter observatie op de afdeling intensieve zorg.

Ook de vier lichtgewonde scholieren, drie jongens en een meisje, verblijven nog in het ziekenhuis. Zij hebben kneuzingen, brand- en schaafwonden.

Zeilkamp

De slachtoffers maakten deel uit van een groep van 83 personen, scholieren van een eindexamengroep en leerkrachten van het Develsteincollege in Zwijndrecht. De groep was met vier schepen op zeilkamp.

De explosie deed zich voor rond 20.00 uur donderdagavond. De ontploffing was vermoedelijk het gevolg van een gaslek. Op het moment van de explosie lag de Bree Sant, een tweemastklipper, afgemeerd. Er waren circa twintig personen aan boord van het schip. De binnenbrand die uitbrak was snel geblust.


Lex Salverda | Sommige slachtoffers hebben brandwonden en botbreuken opgelopen

De hulpverlening kwam snel op gang. De gewonden werden met ambulances overgebracht naar verschillende ziekenhuizen. Zij werden vergezeld door leerkrachten. De anderen werden opgevangen in een hotel in Medemblik. Slachtofferhulp zorgde daar voor opvang. Het gezelschap is later op donderdagavond per bus naar huis gebracht.

De waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) start vrijdag een onderzoek naar de precieze toedracht van het ongeval.