MOSKOU - Twee weken na de gijzeling in een theater in Moskou heeft de Russische justitie het aantal omgekomen gijzelaars naar boven bijgesteld: 128 in plaats van 120. Hoe het komt dat het aantal doden ineens hoger is, is niet duidelijk.

Met de bekendmaking donderdag nam de verwarring over de gijzelingsactie en de bevrijdingsoperatie toe, ook al omdat het aantal door schotwonden omgekomen gijzelaars is verhoogd van twee naar vijf. De anderen kwamen om het leven door de gevolgen van het inademen van het gas dat bij de bevrijdingsactie in het theater werd gespoten.

Wie de vijf gijzelaars zou hebben doodgeschoten is evenmin duidelijk. Zij stierven 'als gevolg van de handelingen van de rebellen' luidt de verklaring die de openbaar aanklager in Moskou heeft uitgegeven. Maar of dat betekent dat de rebellen de schoten hebben afgevuurd, staat er niet in.

Ook over het aantal rebellen dat de gijzeling heeft uitgevoerd blijft onduidelijkheid bestaan. Volgens de laatste officiële versie zijn alle 41 gijzelhouders om het leven gekomen bij de bevrijdingsoperatie. Direct na de bestorming van het theater zeiden justitiefunctionarissen dat zeker twee rebellen levend waren gepakt.

In ziekenhuizen in de Russische hoofdstad worden nog 42 voormalige gijzelaars verpleegd. Zij kregen ernstige gezondheidsklachten door de inademing van het gas.