DEN HAAG - Vrouwen die behandelingen voor reageerbuisbevruchting (ivf) ondergaan hoeven geen eigen bijdrage meer te betalen. Ook krijgen ze, net als vroeger, alle behandelingen vergoed via hun ziektekostenpolis. Minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) heeft donderdag toegegeven aan een ruime meerderheid van de Tweede Kamer.

Hoogervorst voerde in 2004 een bezuiniging door bij de ivf. Hij maakte enkele weken geleden bekend die te willen versoepelen. Maar daarbij wilde hij voortaan dat mensen per behandeling een eigen bijdrage van 500 euro zouden betalen. De Tweede Kamer (minus de VVD, de CU en SGP) floot de minister donderdag op dat punt terug.

Hoogervorst zegt nu een post van 10 miljoen euro op zijn begroting te moeten bezuinigen om de kosten van de ivf-behandelingen te dekken. Hij was zichtbaar boos over de tegenstand van de Kamer tegen zijn voorstellen.

Volgens de minister kost de opvoeding van een kind veel geld. Als mensen via regeerbuisbevruchting een kind willen, is het volgens hem heel redelijk om daar een eigen bijdrage voor te vragen. Het bedrag stelt naar zijn mening niets voor in vergelijking met de kosten die de ouders later nog zullen moeten maken.

Sinds hij in 2004 de bezuinigingen op de ivf heeft doorgevoerd, zijn artsen volgens hem veel kostenbewuster geworden. Hoogervorst is bang dat artsen de teugels laten vieren nu de behandelingen weer door de verzekering worden vergoed.

Freya, de patiëntenvereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek, reageerde verheugd. "Ik ben blij dat de Tweede Kamer voet bij stuk heeft gehouden en dat zij zeer daadkrachtig de minister op zijn oneerlijke beleid hebben gewezen", aldus Freya-voorzitter Erikjan Bor in een verklaring.