AMSTERDAM - De IJtunnel in Amsterdam gaat vrijdagochtend om 08.30 uur weer helemaal open voor verkeer. Door een lek in de damwand van een bouwkuip van de Noord-Zuidlijn ondervonden gebruikers van de tunnel woensdag en donderdag hinder.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Om het lek te dichten sloot de aannemer de tunnel van woensdagavond tot donderdagochtend vroeg. Tot vrijdag kan het verkeer slechts gebruik maken van een rijstrook in beide richtingen.

Een eerdere voorspelling dat de verkeerssituatie aan het eind van donderdagmiddag weer normaal zou zijn, bleek te positief ingeschat. Volgens een woordvoerder van het projectbureau Noord-Zuidlijn heeft de aannemer met man en macht gewerkt om het lek in de bouwkuip langs het Noordhollands kanaal te dichten. Over de oorzaak is nog niets bekend. Ook kon de zegsman nog niet zeggen hoeveel tijd het kost om het gat aan de kant van het kanaal te dichten. Het lek zorgde ervoor dat aan de noordzijde van de tunnel water over de Nieuwe Leeuwarderweg stroomde. De damwand liet op verschillende plaatsen water door, waaronder aan de straatkant.

Volgens de woordvoerder is nu bekend waar het lek precies is ontstaan. Met een speciale gelsubstantie moet het gat uiteindelijk worden gedicht.

De lekkage ontstond woensdagmiddag rond 15.45 uur. De tunnel werd daarop deels afgesloten. In beide buizen van de tunnel, zowel de stad in als de stad uit, was tot 19.00 uur slechts een rijbaan beschikbaar. Daarna was de tunnel in verband met de reparatie alleen de stad uit toegankelijk voor het openbaar vervoer.