BERN - Zwitserland heeft een aanslag op een vliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al verijdeld. De verdachten die de aanslag zouden hebben beraamd, zijn Noord-Afrikanen. Zeven personen zijn gearresteerd in verscheidene Zwitserse steden, maakten de autoriteiten donderdag bekend.

Volgens een verklaring van het Zwitserse openbaar ministerie heeft de politie sinds 12 mei een reeks arrestaties verricht. Zeven van de arrestanten zitten nog altijd vast omdat zij "serieuze plannen" zouden hebben gehad voor een aanslag op een El Al-toestel. Er zijn geen wapens of explosieven gevonden.

Zeker een van de leden van de terroristische cel had volgens justitie contacten met de Marokkaan Mohamed Achraf. Zwitserland leverde hem begin vorig jaar uit aan Spanje. Hij zou betrokken zijn geweest bij plannen om het speciale gerechtshof in Madrid, de Audiencia Nacional, op te blazen.

In het onderzoek naar de terreurcel heeft Zwitserland naar eigen zeggen nauw samengewerkt met de autoriteiten in andere Europese landen, met name Spanje en Frankrijk. Ook de Europese organisaties Europol en Eurojust hebben volgens Bern een belangrijke rol gespeeld in het onderzoek.