AMSTERDAM - De olievlek bij Vlieland is voor de helft opgeruimd. De vlek werd woensdag ontdekt op ongeveer twintig kilometer ten westen van het Waddeneiland, meldt Rijkswaterstaat. De bemanning van oliebestrijdingsvaartuig Arca is nog tot donderdagavond bezig met het verwijderen van de resterende tienduizend liter olie.

Een monster van de olie heeft aangetoond dat het gaat om gebruikte stookolie, meldt de kustwacht. Het is nog onduidelijk hoe de olie in de Noordzee terecht is gekomen.

Het oliespoor zou ongeveer acht bij één kilometer groot zijn geweest op het moment van ontdekking. Door de werkzaamheden van de Arca is de olievlek uiteengedreven. Nu zijn er zes kleinere vlekken. De oliebestrijders worden bijgestaan door een vliegtuig van de kustwacht. Dat registreert waar de olie heen drijft.

Besmeurde vogels

Dieren zijn volgens de bemanning nog niet in de olie terechtgekomen. Voor het geval besmeurde vogels worden aangetroffen, heeft de Arca speciale dozen aan boord. In deze dozen kunnen vogels worden vervoerd naar opvangcentra. De Arca was woensdag toevallig in de buurt van de olievlek, omdat de boot had deelgenomen aan een internationale oefening op de Noordzee. Hierbij is onder meer geoefend op het bestrijden van olierampen.