AMSTERDAM - Met de dood van Al Zarqawi in Irak "is een klap uitgedeeld aan het terrorisme". Dat zei minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken) donderdag in de Tweede Kamer.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens Bot is het niet mogelijk om je juichend uit te laten over de dood van een mens. "Maar Al Zarqawi had buitengewoon veel bloed aan zijn handen en leidde een terreurorganisatie." Bot ziet de dood van Al Zarqawi als "een signaal aan andere terroristenleiders" dat zij niet ongestraft hun gang kunnen blijven gaan. "Ze worden uiteindelijk gevangen genomen of uitgeschakeld", aldus de minister.

Goede dag

Minister Henk Kamp (Defensie) noemt de dood van Al Zarqawi "een positief punt in de strijd tegen het terrorisme, die daarmee nog niet is gewonnen maar vandaag toch een goede dag heeft meegemaakt." "Dat hij is weggevallen is goed nieuws", zei de minister in de marge van een vergadering van Defensieministers van de 26 NAVO-landen donderdag in Brussel.

"Anderen zullen opstaan en naar voren zullen komen, maar je moet stappen blijven zetten en ik vind dit een belangrijke stap vooruit" Kamp zei ook tevreden te zijn dat de laatste vacatures in de nieuwe Iraakse regering zijn ingevuld. "Dat is belangrijk om evenwicht te krijgen in de regering."

Bush

De Amerikaanse president George Bush is "natuurlijk verheugd" over de dood van de terroristenleider. Bush erkent echter dat "terreur nog steeds een probleem is in Irak", meldde het Witte Huis donderdag.

Het Witte Huis hoopt dat de dood van Al Zarqawi een boodschap is voor andere opstandelingen in Irak. "Dit moet voor de oppositie in Irak toch ontmoedigend zijn. Ze weten nu dat een van de best bewaakte mensen, althans binnen de terreurnetwerken, niet veilig was", zei de woordvoerder.

Blair

Ook premier Blair heeft donderdag verheugd gereageerd op het nieuws. Hij noemde het "zeer belangrijk voor Irak" en "zeer goed nieuws", aldus de BBC.

Islamkenners twijfelen aan de impact van de dood van Al Zarqawi. "Zijn dood, indien bevestigd, zal weinig effect hebben op de jihad in Irak", zegt de in Londen gevestigde islamexpert Yasser Al Sirry.

Paraplu

"Hij (Zarqawi) heeft meerdere keren duidelijk gemaakt dat hij de leider is van één factie onder de paraplu van de Moedjahedien Raad. Ik verwacht geen vermindering van de jihad, misschien zelfs een escalatie als zijn volgelingen vergeldingsmoorden gaan uitvoeren", aldus Al Sirry.